Lapselle esiintyminen on kokonaisvaltainen elämys,
kipinä, josta parhaimmillaan syttyy
elämän mittainen rakkaus lajiin.
kipinä, josta parhaimmillaan syttyy
elämän mittainen rakkaus lajiin.

TAPAHTUMAT JA KILPAILUT
STARA-TAPAHTUMA
Kaikkien voimistelulajien ensimmäinen tapahtuma, jossa saa harjoitella esiintymistä ja kilpailemista, on Stara-tapahtuma. Starat ovat matalankynnyksen tapahtumia, joissa osallistuja saa ihka ensimmäisen mitalin sekä arvioinnin suorituksestaan koulutetulta Arvilta. Stara-tapahtumaa voidaankin kutsua voimistelukilpailujen esiluokaksi, jossa haetaan ensikosketus esiintymiseen lapsilähtöisessä ympäristössä.
Jännitystä ja yhteistä tsemppausta ennen kuin kuuluttaja toivottaa tervetulleeksi lavalle. Raikuvat aplodit ja ihka oikea mitali hienosta esityksestä. Stara-tapahtuma on tilaisuus esiintyä ja näyttää kauden aikana opittuja taitoja yleisölle. Staralle ovat tervetulleita ihan kaikki lajista tai harrastustaustasta riippumatta.
Stara-tapahtuman osallistuja tarvitsee Stara-lisenssin.
lajien harrastekilpatoiminta
Voimistelun kilpailuja järjestetään kaikissa yhdeksässä kilpalajissa sekä tanssissa ja Gym for life-tapahtumissa. Voimistelussa kilpaillaan kansallisesti SM-kilpailuissa, Suomen Voimisteluliiton mestaruuskilpailuissa sekä erilaisissa cup/ikä/luokka -kilpailuissa
Gym for Life -tapahtuma
Gym for Life -tapahtuma on kaiken ikäisten voimistelun ja tanssin harrastajien hyvänmielen kisailu, johon osallistutaan koreografioilla. Koreografia on voinut valmistua esim. oman seuran kevät- tai joulunäytökseen tai juuri tähän tapahtumaan. Kisailla voi monipuolisilla esim. seuran yhteisesityksillä, lajirajat ylittävillä, tai perheliikunnan ohjelmilla – kaikilla erilaisilla kokoonpanoilla, matalalla kynnyksellä. Ohjelmissa voi myös käyttää välineitä tai telineitä hyödyksi. Gym for Life on kisailu, joka haastaa luovuuteen, omaperäisyyteen ja viihdyttävyyteen – turvallisesti ja laadukkaasti.
Koreografian arviointi ja palkitseminen
Jokainen koreografia arvioidaan seuraavilla kriteereillä:
– ilmaisullisuus
– innovaatio ja omaperäisyys
– tekniikka, laatu ja turvallisuus
– kokonaisuus, vaihtelevuus ja monimuotoisuus
Esityksen arvioi Suomen Voimisteluliiton Gym for Life -arvioitsijakoulutuksen käynyt arvioitsija.
Jokainen osa-alue on samanarvoinen, siitä voi saada 1 – 5 pistettä eli max 5 pistettä. Yhden arvioitsijan antamat kokonaispisteet voivat olla maksimissaan 20 pistettä. Kukin arvioitsija antaa pisteet itsenäisesti oman asiantuntemuksensa perusteella vertailematta koreografioita keskenään. Kaikkien arvioitsijoiden pisteet lasketaan yhteen ja näin saadaan esityksen kokonaispistemäärä, joka voi olla maksimissaan 80 pistettä (4 arvioitsijaa x jokaisen kokonaispisteet maksimissaan 20 pistettä yhteenlaskettuna). Pisteiden perusteella syntyy sarjoittain rankinglistat, jota ei julkaista/jaeta kenellekään. Korkeimman pistemäärän saaneet ryhmät (noin 1/3 esityksistä) sijoittuvat kultakategoriaan. Hopeakategoriaan sijoittuu seuraavat (noin 1/3 esityksistä) ja pronssikategoriaan loput (noin 1/3 esityksistä).
Kultakategorian kisailijat saavat mitalit. Lisäksi jaetaan mahdolliset arvioitsijoiden kunniamaininnat erityisansioista (joihin ei vaikuta saatu kategoria). Päätöstapahtumassa jaetaan kaikkien sarjojen palkitsemisen jälkeen vuoden Gym for Life -pokaali.
Tästä pääset tutustumaan Gym for Life-tapahtumiin tarkemmin.
akrobatiavoimistelu
Akrobatiavoimistelussa kilpaillaan sekä pienryhmissä että suurissa akroshow-ryhmissä.
Kotimaan kilpailuissa pienryhmät kilpailevat luokissa 1–5, SM-linjan aikuisten ja nuorten sarjoissa sekä kilpalinjan yli 11-vuotiaissa. Luokasta toiseen edetäkseen voimistelijan on läpäistävä hyväksytysti kuhunkin kilpailuluokkaan vaadittava merkkisuoritus. Kilpailemisen voi aloittaa mistä luokasta tahansa, vaadittavan merkin suoritettuaan. Lisäksi on vielä yksilönä tehtävät akropuusarjat, joissa kilpaillaan luokissa 1–4. Kilpailusarjoissa alaikäraja on 7 vuotta eikä yläikärajaa ole.
Akrobatiavoimistelun luokkakilpailut ovat Voimisteluliiton jäsenseurojen järjestämiä kilpailuita. Samoissa kilpailutapahtumissa kilpaillaan seuraavissa sarjoissa:
- Parit ja triot luokassa 1 ja parit, triot ja nelikot luokissa 2–5 sekä SM- ja kilpalinjan sarjoissa
- Akropuuluokat 1–4
- Akroshow’n eri sarjat (lapset, harraste nuoret, kilpa nuoret, kilpa yleinen ja harraste aikuiset)
Tästä pääset tutustumaan akrobatiavoimistelun kilpailuihin tarkemmin.
naisten telinevoimistelu
Naisten telinevoimistelussa kilpaillaan sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Kilpailusta riippuen voivat kilpailumuotoina mukana olla neliottelu, telinekohtainen kilpailu ja joukkuekilpailu.
Naisten telinevoimistelun kansallinen kilpailujärjestelmä perustuu luokkakilpailuihin ja merkkisuorituksiin. Luokkakilpailuiden lisäksi järjestetään Voimisteluliiton mestaruuskilpailut ja SM-kilpailut. Voimistelupäivillä kilpaillaan myös Masters-sarjoissa.
Telinekohtaisessa kilpailussa mitellään kunkin telineen mestaruudesta erikseen.
Neliottelussa kaikkien neljän telineen pisteet lasketaan yhteen.
Joukkuekilpailussa maan tai seuran joukkue kilpailee sijoituksista yhdessä.
Kilpaileminen aloitetaan Stara-tapahtumasta, jonka jälkeen voi siirtyä kilpailemaan kilpalinjan pakollisissa luokissa. Siirtyminen luokasta toiseen vaatii tietyn kilpailutuloksen ja/tai suoritusmerkin saavuttamista.
Tästä pääset tutustumaan naisten telinevoimistelun kilpailuihin tarkemmin.
tanssillinen voimistelu
Tanssillisessa voimistelussa kilpaillaan mestaruuskilpailuissa, Cup-kilpailuissa sekä Voimistelupäivillä koreografiakilpailussa. Seuroilla on myös mahdollisuus järjestää omia tanssillisen voimistelun seurakilpailuja.
Tanssillisen voimistelun kilpailussa arvioitavia osa-alueita ovat suoritus ja koreografia. Jokaisessa sarjassa on kuusi tanssillisen voimistelun tuomaria, joista puolet arvioi suoritusta ja puolet koreografiaa.
Tästä pääset tutustumaan tanssillisen voimistelun kilpailuihin tarkemmin.
cheerleading
Suomen Cheerleadingliitto järjestää vuosittain kilpailuja eri tasoille. Kilpailukausi on lukuvuoden mukainen eli elokuusta heinäkuuhun.
level-järjestelmä
Suomen Cheerleadingliiton kilpailujärjestelmä jakautuu kuuteen eri leveliin eli tasoon. Esimerkkinä level 1 on ns. aloitustaso ja levelit 5-6 on SM-sarjoja. Levelit eroavat kilpailusäännöissä turvallisuusnäkökulmasta rajoitteilla mm. nostojen korkeuden, akrobaattisten elementtien ja sallittujen liikeyhdistelmien osalta.
ikäluokat
Cheerleadingissa voi kilpailla viidessä eri ikäluokassa: minit (7-12 v.), youth (11-15 v.) juniorit (14-19 v.), aikuiset (16 v. +) sekä klassikot (18 v. +).
Lisäksi Stage-tapahtumassa esiintyminen on mahdollista kaiken ikäisten osalta (esim. perheliikunta ja ikääntyneiden ryhmät)
Järjestelmässä on neljä erityyppistä kilpailua: Start-, Spirit-, Super- ja SM-kilpailut. Kaikki levelit ja tasot kilpailevat kaikissa eri kilpailutyypeissä.
Start-kilpailut ovat alueellisia, paikallisen cheerleadingseuran järjestämiä kilpailuja, jotka ovat suunnattu kaikille ja kaiken ikäisille. Spirit-kilpailut ovat kansallisen tason kilpailut, joita järjestetään kauden aikana yhteensä viisi ympäri Suomen. Suomalaisen cheerleadingin ja cheertanssin ehdoton päätapahtuma on SM-kilpailut, joka järjestetään vuosittain kesäkuussa kaksipäiväisenä tapahtumana. Super-kilpailut ovat muiden paitsi SM-sarjojen pääkilpailut ja kansalliset mestaruuskilpailut.
Tästä pääset tutustumaan cheerleadingin kilpailuihin tarkemmin.

gymnaestrada tapahtumat Suomessa ja maailmalla
Joka neljäs vuosi Suomessa järjestetään kotimainen voimistelun suurtapahtuma Gymnaestrada, joka kokoaa lajin harrastajat ja kilpailijat yhteen. Tuhansia voimistelijoita liikuttava suurtapahtuma levittäytyy kulloiseenkin isäntäkaupunkiin koko komeudessaan.Tapahtuma on ainutlaatuinen ja kokonaisvaltainen elämys, joka antaa iloa ja yhdessäoloa. Tämä tapahtuma on jokaiselle, ikään, sukupuoleen ja taitotasoon katsomatta. Tapahtumassa mm. esiinnytään massiivissa kenttätapahtumissa ja pienemmillä estradeilla, kuten kaupunkilavoilla lukuisin esityksin.
Maailman voimisteluväen yhdistävä World Gymnaestrada -suurtapahtuma järjestetään neljän vuoden välein eri puolilla maailmaa. Kansainvälisen Voimisteluliiton (FIG) suurtapahtuma tuo kymmenet tuhannet voimistelijat yhteen iloisen liikkeen äärelle. Tapahtuma kokoaa voimistelijoiden lisäksi tuhansia vapaaehtoisia, tukijoukkoja ja katsojia – voimistelun kirjoa kauneimmillaan. World Gymnaestradassa ei kilpailla, vaan esiinnytään massiivissa kenttätapahtumissa ja pienemmillä estradeilla, kuten kaupunkilavoilla lukuisin esityksin.
Suomen Gymnaestrada Joensuussa kesällä 2026. Kankaanpään Voimistelijat osallistuu tapahtumaan. Tapahtumasivullemme pääset tästä.
